•  
  •  
 

عنوان المقال عربي

مقبلات وفاتحات الطعام ومكملاته في المائدة المملوكية

اسم الباحث عربي

سعود محمد العصفور

Corresponding Author

العصفور، سعود محمد

Document Type

Original Study

Subject Area

Humanities and Social Sciences

Keywords English

Memluks، Memluk banquets، Memluk cuisine، starters and side dishes

كلمات مفتاحية عربي

المماليك، المائدة المملوكية، المطبخ المملوكي، مقبلات طعام مملوكية

Abstract English

According to tradition, in Memluk banquets starters were served before the main course and desserts were served after it. Moreover, they also served asides to make their banquets distinct. Memluk archives and manuscripts reveal a lot about these, which indicate a clear sign of richness, variedness, and observance of minute details.The research will also survey in detail the drinks and asides that were served before and after the main course and the digestive snacks that had a pleasing smell too. They also served nutritious sweet and sour pastries to suit different tastes. They also served sauces with different flavours which were a must for some diners. The research will also survey the different pickles that enhanced their already tasty foods.Cold starters that were served before and after meals were important components of Memluk cuisine. Finally we will survey the different foods that milk constituted their main ingredient. These constituted a large portion of Memluk banquets and were served during or after meals.The researcher had to consult widely varied Memluk sources to cover all these starters and side dishes. He also explained how these were prepared, their nutricious values and the skill of cooks who prepared them.These starters and side dishes were alphabetically listed in relevant sections to facilitate reference. The researcher also supplemented these with pertinent remarks explaining the meaning of terms and words that may be strange to readers.The research is appended with a conclusion that covers the research results

الملخص العربي

وفق العرف السائد في الموائد تقدم أطمعة تكون كفاتحة الطعام الأساس أو تلك التي تقدم خاتمة له ، كما تقدم المكملات من الأطعمة لتزيده تميزاً ، وقد أتحفتنا المصادر المملوكية بالكثير منها ، وهي دلالة واضحة على غنى المائدة المملوكية وتنوعها ومراعاتها لكل التفاصيل التي من شأنها التنوع في تلك الأطعمة ، وهي بمثابة مقبلات للطعام .لذا سوف نتناول تفصيلاً الأشربة التي تقدم قبل الطعام أو كخاتمة له بداية ، ثم الجوارش وهي الأغذية الهاضمة للطعام ، وتكون عذبة طيبة الرائحة (1) ، ثم المعاجين وهي التي يكون فيه المرارة والحلاوة وقد تكون منتنة أحياناً لكن تتقبلها بعض الأمعاء ، لذا كانت طعاماً سائغاً تتقبله الأنفس التي تروم الصحة والعافية (2) ، ثم نعدد منكهات الطعام التي تضيف إليه مذاقاً محبباً كالصلوصات بأنواعها ، والبعض لا يستغني عنها بحال ، ثم نتناول المخللات التي تعتبر إضافة جميلة لمذاق الأكل .وتلعب البوارد من المقبلات التي تقدم قبل الطعام الرئيسي أو في أثنائه دوراً مهماً في المائدة المملوكية لذا وجب بيانها وتفصيلها ، وخاتماً نبين الأطعمة التي يدخل فيها اللبن كعنصر أساس ، وهي الأخرى لها النصيب الأوفر ، وخاصة أنها قد يتم تناولها في أثناء الطعام أو بعده .

Digital Object Identifier (DOI)

10.21608/jarts.2024.263352.1437

Accept Date

2024-02-11

Publication Date

4-1-2024

Included in

History Commons

Share

COinS